Op vakantie naar het buitenland met uw elektrische leaseauto

Natuurlijk kunt u met uw elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Het vergt alleen wat meer voorbereiding. Waar u op moet letten vertellen wij u graag.

Plan de route

De meeste navigatiesystemen geven aan waar en wanneer u moet laden. Zorg er wel voor dat het navigatiesysteem op de juiste manier is ingesteld. Daarnaast zijn er diverse apps en websites die uitrekenen wanneer en waar u op de route moet laden en kan stoppen.

De apps berekenen dit op basis van gemiddeld verbruik. Een aantal voorbeelden zijn:

  1. PlugShare
  2. A Better Routeplanner
  3. Fastned Charging
  4. Newmotion

Fastned en Newmotion geven real time informatie over de laadpalen. Dus uw bijrijder kan onderweg checken of een van de laadpalen nog vrij is. Hou er wel rekening mee dat bepaalde opstandigheden of rijgedrag het verbruik kan veranderen. Let dus altijd goed op of uw accu niet sneller leeg raakt.

Zorg dat u op tijd bijlaadt

Wacht niet tot het laatste moment met laden. Het kan zijn dat uw beoogde laadplek niet de mogelijkheid biedt om te laden. De laadpaal kan kapot zijn, het kan enorm druk zijn of de weg ernaar toe kan bijvoorbeeld afgesloten zijn. Zorg er daarom voor dat u altijd nog minstens 10% over heeft.

Zorg voor een zo zuinig mogelijk verbruik

Een snelheid van tussen de 100 en 110 km/uur is een ideale snelheid. U kunt met het verkeer meerijden en hoeft zo min mogelijk te accelereren en te remmen. Bij een snelheid boven de 110 km/uur zult u zien dat de accu een stuk sneller leeg gaat.

Overweeg een andere reisdag

Veel vakantiegangers vertrekken op een zaterdag. Ideaal natuurlijk, maar u zult niet de enige vakantieganger zijn met een elektrische auto. Er kunnen daarom rijen voor de laadpalen staan waardoor uw reistijd flink wordt vertraagd. Kies er bijvoorbeeld voor om op een zondag te gaan rijden, waardoor het een stuk rustiger is. Vaak is het iets verder van de snelweg af ook een stuk rustiger.