Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

5 tips voor rijden in de herfst

De herfst is weer in zicht. En dat brengt de nodige veranderingen met zich mee. Ook in de auto en tijdens rijden in het verkeer. Lees onze 5 tips om alles net een stukje aangenamer te maken in de regenachtige tijd die er aan komt.

Tip 1: Warme lucht om beslagen ramen te voorkomen

Stap je ‘s ochtends in de auto, beslaan je ramen direct. Dit komt door vocht dat neerslaat op een koud raam. Dit vocht moet eerst verdampen. De oplossing hiervoor? Gebruik warme lucht. Zet de verwarming direct hoog aan. Heb je ook een airco? Zet deze dan ook aan. Warme lucht en airco samen werkt het beste. De airconditioning blaast namelijk droge lucht. Dit helpt met het ontwasemen van de ramen.

Ga niet rijden met beslagen ramen. Voor onvoldoende zicht door de voor- en zijruiten is de boete 240 euro. Ook als je spiegels niet goed schoon zijn gemaakt, kan je 140 euro boete krijgen. Zijn beide niet goed schoongemaakt, dan krijg je een boete van 380 euro

Extra tip: leg zo min mogelijk vochtige dingen in de auto. Leg natte jassen, paraplu’s of tassen bij voorkeur in de achterbak.

 

Tip 2: Goedwerkende ruitenwissers en voldoende vloeistof voor goed zicht

Voor een scherp zicht op de weg zijn goedwerkende ruitenwissers belangrijk. Zodra de ruitenwissers strepen achterlaten, zijn ze toe aan vervanging. Is de ruitenwisservloeistof bijna op? Vul deze dan bij met de wintervariant. Zo ben je alvast goed voorbereid op vorst.

 

Tip 3: Wissel naar winterbanden en vergroot de rijveiligheid

Ook in Nederland is het verstandig om met winterbanden te rijden. Maar wanneer is het tijd om de winterbanden onder de auto te laten monteren? Bij temperaturen van 7 graden of lager is het verstandig om op winterbanden te gaan rijden. Een van de voordelen van winterbanden is dat ze soepel blijven. Hoe soepeler de band, hoe meer grip op de weg. Ook zorgen winterbanden voor een kortere remweg, wat de rijveiligheid vergroot.

 

Tip 4: Schakel handmatig de verlichting in bij mist

Veel auto’s hebben tegenwoordig automatische dag-rijverlichting. Bij mist branden de ledlampen aan de voorkant wel, maar achter branden uw lichten vaak niet. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het aan te raden om bij mist handmatig de dimlichten aan te zetten. Mistlampen produceren aan de voorkant een brede, niet verblindende lichtbundel. Deze lichtbundel valt laag, om onder de mistbank door de weg te verlichten.

 

Tip 5: Wees extra alert

Nu de eerste regenbuien alweer zijn gevallen is het nog belangrijker om goed op te letten in het verkeer. De regenbuien zijn tegenwoordig steeds heviger en soms kunnen ruitenwissers de vele regen niet aan. Pas je snelheid aan, zet je lampen aan en blijf alert op de omgeving. Ook is het belangrijk om goed op te letten op fietsers. Niet iedere fietsen heeft verlichting of zet deze aan.

Weten hoe wij echt ontzorgen?