Waar bestaat een leaseprijs uit? Dit zijn de belangrijkste componenten

Een auto leasen betekent een vast bedrag per maand betalen voor het gebruik van een voertuig bij gelijkblijvende omstandigheden, maar hoe wordt die prijs eigenlijk opgebouwd? De leaseprijs bij zogenaamde full operational lease is een optelsom van verschillende kostencomponenten, van afschrijving tot verzekeringen en onderhoud. In deze blog nemen we je mee in de verschillende elementen die samen de maandelijkse leaseprijs vormen.

1. Afschrijving: de grootste kostenpost

Een van de belangrijkste kostenposten in de leaseprijs is de afschrijving. Dit is een inschatting van het bedrag dat een auto in waarde verliest gedurende de leaseperiode. Zodra een auto de showroom verlaat, begint de afschrijving. Het totaal aan afschrijving is het verschil tussen de aanschaf en de restwaarde (de geschatte waarde aan het einde van het contract) gedurende de looptijd.

2. Brandstofkosten: afhankelijk van het contract

Rijd je een auto met een brandstofpas van de leasemaatschappij? Dan worden de kosten voor brandstof middels een voorschotbedrag opgenomen in de leaseprijs. Periodiek worden de werkelijke kosten verrekend met het eerder in rekening gebracht voorschot. Dit betekent dat de brandstofkosten per maand variëren op basis van het werkelijke verbruik. Hier vallen ook de kosten voor laadpassen onder, afhankelijk van hoe het contract is opgesteld.

3. Verzekeringen: dekking en schadeafhandeling

Indien de verzekering van de auto door de leasemaatschappij wordt verzorgd betekent dit dat kosten voor verzekering onderdeel zijn van de leaseprijs. Dit omvat:

  • WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) – dekt schade die is toegebracht aan anderen.
  • Cascoverzekering (Allrisk) – dekt schade aan de eigen auto, ongeacht de schuldvraag.
  • Inzittendenverzekering – dekt schade voor bestuurder en passagiers in geval van een ongeval.

Deze kosten worden in de leaseprijs verwerkt, zodat je niet apart een verzekering hoeft af te sluiten.

4. Onderhoud en reparaties

Onderhoud is een cruciale factor in de leaseprijs. Dit omvat:

  • Regulier onderhoud – zoals olie verversen, filters vervangen, periodieke inspecties en vanuit de fabriek voorgeschreven onderhoud .
  • Reparaties – voor mechanische of elektronische defecten.
  • Banden – afhankelijk van het contract vallen zomer- en winter of all seasonbanden onder de leaseprijs.
  • Vervangend vervoer – Wil je niet voor verassingen komen te staan op het moment dat je auto niet beschikbaar is dan kan je de kosten voor de inzet vervangend vervoer opnemen in het leasecontract.  

5. Belastingen en heffingen: inclusief MRB

Een leaseauto wordt belast met motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit bedrag is afhankelijk van het type auto, het gewicht en de uitstoot. Bij elektrische auto’s ligt deze belasting op dit moment lager dan bij benzine- en dieselauto’s.

6. Financiële componenten: rente en administratiekosten

Net als bij een lening wordt over het gemiddeld geïnvesteerde bedrag van de auto rente gerekend. 

Waarom deze kosten per leasecontract verschillen

Niet elk leasecontract is hetzelfde. De leaseprijs hangt af van factoren zoals:
✔ Het type en de aanschafwaarde van de auto.
✔ De vooraf afgesproken looptijd en het aantal kilometers per jaar. Mocht deze gedurende de looptijd veranderen dan zal ook het maandelijks leasetarief worden aangepast.
✔ De gewenste servicecomponenten (zoals winterbanden of vervangend vervoer).
✔ De manier waarop de werkgever omgaat met brandstofvergoedingen en verzekeringen.

Transparantie in kosten: zo weet je waar je voor betaalt

Een leasecontract bestaat uit verschillende componenten, en het is belangrijk om goed te kijken welke kosten er precies in verwerkt zitten. Dat voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat je een leasecontract kiest dat bij jouw situatie past.

Wil je meer weten over de opbouw van een leaseprijs of ben je benieuwd naar de beste leaseopties? Neem contact op met That’s Lease, wij helpen je graag verder.