Emissiezones en vignetten

Steeds meer Europese steden voeren zogenoemde lage-emissiezones of milieuzones in. Bent u hier niet van op de hoogte en neemt u geen maatregelen dan kan dit een flinke boete betekenen. Daarnaast heeft u in veel landen een vignet nodig of moet u tol betalen om op de snelweg te mogen rijden. Per land gelden verschillen de regels. Daarom hebben wij de regels voor u op een rij gezet.

Snel een vignet aanschaffen. Op https://www.tolltickets.com/en/ vindt u snel en gemakkelijk uw milieusticker of vignet.

Nederland

In Nederland gelden milieuzones in verschillende steden: Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht. In deze steden bent u simpelweg niet welkom met een te vervuilende auto. Voordat u de milieuzones in een van de steden inrijdt ziet u op een bord of u toegang heeft. Het gaat veelal om dieselauto’s van voor 2005. U hoeft dus niet bang te zijn dat u met uw leaseauto de steden niet mag betreden.

België

De steden Brussel, Antwerpen en Gent hebben een milieuzone ingevoerd. In alle drie de steden gelden andere regels.  

  1. Brussel: In Brussel geldt binnen de Ring een lage-emissiezone (LEZ). De Ring (R0) valt dus niet onder deze zone, net als enkele toegangswegen of wegen van en naar de transitparkings. Rijdt u de LEZ in met een voertuig dat niet toegelaten is, ontvangt u een boete van € 350,-. Weten welke auto’s niet zijn toegestaan in de LEZ van Brussel? Bekijk hier het overzicht.
  2. Antwerpen: Antwerpen heeft in de hele binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone. In Antwerpen gelden andere regels dan in Brussel. Op lez.antwerpen.be kunt u nagaan of uw auto toegang heeft tot de LEZ. Rijdt u de LEZ in met een voertuig dat niet is toegestaan, ontvangt u een boete van € 150,-.
  3. Gent: Ook Gent heeft per 1 januari 2020 een lage-emissiezone. De zone geldt binnen de stadsring R40. U kunt via deze link controleren of uw auto toegang heeft tot de LEZ van Gent. Ook in Gent krijgt u een boete van € 150,- voor het betreden van de LEZ wanneer dit niet is toegestaan.

Is uw auto niet toegestaan in de LEZ? U kunt in alle drie de steden een dagpas aanvragen. Op deze manier kunt u eenmalig een van de steden betreden. Dit dient u wel vooraf te doen.

Duitsland

Duitsland heeft zogenoemde Umweltzones gecreëerd om de luchtkwaliteit te bevorderen. Om zo’n zone te betreden dient u een Umweltplaketten op uw voorruit te hebben. Dit is een groene sticker. In de volgende steden is zo’n sticker verplicht: Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal. De sticker is makkelijk en snel aan te schaffen op www.tolltickets.com.

Frankrijk

In diverse Franse steden en departementen is een milieusticker verplicht. Een aantal van deze steden en departementen zijn: Parijs, Annecy, Chambéry, Drôme (departement), Isère (departement), Grenoble, Lille, Grand Lyon,  Puy-de-Dôme (departement), Clermont-Ferrand, Rennes, Staatsburg, Haute-Garonne (departement) en Toulouse. Geadviseerd wordt als u naar of door Frankrijk reist om altijd een milieusticker aan te schaffen. De kosten voor zo’n sticker zijn €4,21 inclusief verzendkosten. Let op: de levertijd van de sticker is ongeveer 10 dagen. Dus bestel deze op tijd. De sticker is verkrijgbaar op www.certificat-air.gouv.fr.

Oostenrijk

Op de Oostenrijkse snelwegen is een vignet verplicht. Sinds december 2019 gelden de volgende vrijstellingen:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr

De sticker is verkrijgbaar via www.tolltickets.com of bij benzinepompen vlak voor de grensovergangen.

Zwitserland

In Zwitserland is een tolvignet verplicht op de snelweg. Een tolvignet koopt u per kalenderjaar, maar zijn in de hele maand december in het voorafgaande jaar en de hele maand januari in het jaar erna ook nog geldig.

Een tolvignet is verkrijgbaar via www.tolltickets.com of bij de grensovergang.

Italië

In Italië zijn in veel steden milieuzones ingesteld, omdat de regels per stad verschillen adviseren wij u om op accessibilitacentristorici.it te kijken of de website van de ANWB te raadplegen.

Groot-Brittannië

In Londen heeft Groot-Brittannië van maandag t/m vrijdag een congestion charge ingesteld. De Congestion Charge is online te betalen via tfl.gov.uk.

De meeste vignetten zijn verkrijgbaar op https://www.tolltickets.com/en/ . Heeft u vragen of hulp nodig bij de aanschaf van een milieusticker of vignet. U kunt ons altijd om hulp vragen. Neem contact op met Mariska via 071-7107412.