Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

Emissiezones en vignetten

Steeds meer Europese steden voeren zogenoemde lage-emissiezones of milieuzones in. Ben je hier niet van op de hoogte en neem je geen maatregelen dan kan dit een flinke boete betekenen. Daarnaast heb je in veel landen een vignet nodig of moet je tol betalen om op de snelweg te mogen rijden. Per land gelden verschillen de regels. Daarom hebben wij de regels voor jou op een rij gezet.

Een eerste tip is om een tolbadge aan te vragen. Hiermee vermijdt u de eventueel lange rijen bij de tolpoortjes in landen als Frankrijk, Spanje, Portugal en eventueel Italië. De tolbadge is aan te vragen via de ANWB winkels.

Met een tolbadge gaat het poortje automatisch open en hoeft u geen kaartje te trekken of direct te betalen. Aan het einde van de maand worden de tolkosten van uw rekening afgeschreven en krijgt u een factuur opgestuurd.

België

De steden Brussel, Antwerpen en Gent hebben een milieuzone ingevoerd. In alle drie de steden gelden andere regels.

  1. Brussel: In Brussel geldt binnen de Ring een lage-emissiezone (LEZ). De Ring (R0) valt dus niet onder deze zone, net als enkele toegangswegen of wegen van en naar de transitparkings. Rijd je de LEZ in met een voertuig dat niet toegelaten is, ontvangt je een boete van € 350,-. Weten welke auto’s niet zijn toegestaan in de LEZ van Brussel? Bekijk hier het overzicht.
  2. Antwerpen: Antwerpen heeft in de hele binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone. In Antwerpen gelden andere regels dan in Brussel. Op lez.antwerpen.be kan je nagaan of jouw auto toegang heeft tot de LEZ. Rijd je de LEZ in met een voertuig dat niet is toegestaan, ontvangt u een boete van € 150,-.
  3. Gent: Ook Gent heeft per 1 januari 2020 een lage-emissiezone. De zone geldt binnen de stadsring R40. Je kan via deze link controleren of jouw auto toegang heeft tot de LEZ van Gent. Ook in Gent krijg je een boete van € 150,- voor het betreden van de LEZ wanneer dit niet is toegestaan.

Is jouw auto niet toegestaan in de LEZ? Je kan in alle drie de steden een dagpas aanvragen. Op deze manier kan je eenmalig een van de steden betreden. Dit dien je wel vooraf aan te vragen.

Duitsland

Duitsland heeft zogenoemde Umweltzones gecreëerd om de luchtkwaliteit te bevorderen. Om zo’n zone te betreden dient je een Umweltplaketten op je voorruit te hebben. Dit is een groene sticker. Weten in welke steden zo’n sticker verplicht is? Kijk op gis.uba.de/website/umweltzonen voor het actuele overzicht. Klik hier om direct een milieusticker te bestellen. De aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

Frankrijk

In diverse Franse steden en departementen is een milieusticker verplicht. Waaronder Parijs, Lyon, Annecy, Straatsburg en Toulouse. Geadviseerd wordt als je naar of door Frankrijk reist om altijd een milieusticker aan te schaffen. De kosten voor zo’n sticker zijn €4,21 inclusief verzendkosten. Let op: de levertijd van de sticker is ongeveer 10 dagen. Dus bestel deze op tijd. De sticker is verkrijgbaar op www.certificat-air.gouv.fr.

Ook voor elektrische auto’s moet een milieusticker aangevraagd worden.

Oostenrijk

Op de Oostenrijkse snelwegen is een vignet verplicht. Wel zijn er enkele vrijstellingen, namelijk:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr

De sticker is verkrijgbaar via www.tolltickets.com of bij benzinepompen vlak voor de grensovergangen.

Zwitserland

In Zwitserland is een tolvignet verplicht op de snelweg. Een tolvignet koop je per kalenderjaar, maar zijn in de hele maand december in het voorafgaande jaar en de hele maand januari in het jaar erna ook nog geldig.

Een tolvignet is verkrijgbaar via www.tolltickets.com of bij de grensovergang.

Daarnaast geldt er een tijdelijke milieuzone in de stad Genève en enkele deelgemeentes van de stad. Een milieusticker is verplicht wanneer ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Indien het geval kunt u een Franse milieusticker aanschaffen. Deze is ook geldig in Genève en randgemeentes. www.certificat-air.gouv.fr.

Italië

In Italië zijn in veel steden milieuzones ingesteld, omdat de regels per stad verschillen adviseren wij om de website van de ANWB te raadplegen.

Groot-Brittannië

In Londen heeft Groot-Brittannië van maandag t/m vrijdag een congestion charge ingesteld. De Congestion Charge is online te betalen via tfl.gov.uk.

De meeste vignetten zijn verkrijgbaar op https://www.tolltickets.com/en/ . Heb je vragen of hulp nodig bij de aanschaf van een milieusticker of vignet. Je kan ons altijd om hulp vragen. Neem contact op met Mariska via +3171-7107412.

Weten hoe wij echt ontzorgen?