Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

Hoge brandstofprijzen – Zo bespaar je op brandstof

Wanneer je vandaag de dag naar het tankstation rijdt, zal het je zijn opgevallen dat ondanks de verlaagde accijns de prijzen de pan uitrijzen. De brandstofprijzen zijn namelijk nog nooit zo hoog geweest. Bij sommige tankstations bedraagt de prijs al meer dan €2,05 per liter.

Gelukkig heeft het kabinet besloten om de accijns op brandstof van 1 april 2022 tot eind van dit jaar te verlagen om de brandstofprijzen nog een beetje betaalbaar te houden. Dit betekent dat benzine en diesel per liter respectievelijk 20,9 cent en 13,4 cent goedkoper worden.

Wel blijft tanken duurder dan we gewend zijn. Om je toch wat te helpen met het verminderen van het brandstofverbruik van je auto, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

1. Vind het goedkoopste tankstation

De prijzen van brandstof zijn erg verschillend per tankstation. Het verschil tussen tanken langs de snelweg of bij een onbemande pomp is de laatste jaren steeds groter geworden. We raden het daarom aan om niet langs de snelweg te tanken en het goedkoopste station bij u in de buurt te vinden. Hiermee bedoelen we niet onnodig kilometers om te rijden voor een paar cent, maar wie weet is dat tankstation een paar 100 meter verderop toch een stuk goedkoper dan degene waar je normaal tankt.

Om de goedkoopste tarieven te vinden van de tankstations, kun je gebruikmaken van deze handige apps: ANWB Onderweg (downloaden), Tankey (downloaden) en FuelNode (Google Play). De apps vermelden op een overzichtelijke manier de prijzen per tankstation bij jou in de buurt. Op deze manier hoef je niet lang te zoeken.

2. Motor uit bij verkeersopstoppingen

Tijdens een rit stil te komen staan en gedwongen een paar minuten pauzeren? Aarzel dan niet om de motor af te zetten. Veel moderne auto’s hebben een start-stop-technologie. Dat maakt dat de motor het frequent starten en stoppen prima verdragen. Voornamelijk voor stadsautomobilisten die vaak opstoppingen ervaren, kan het tot 8% brandstof besparen.

3. Rijstijl aanpassen

Het verlagen van de snelheid met 10 km/u kan het totale verbruik met maximaal 1 liter brandstof per 100 km verlagen. Zeker voor grotere afstanden is dit rendabel. Bang om te laat te komen? Met de genoemde verlaging in snelheid verspil je maar 4 minuten per 100 km. Een mooie gelegenheid om nog een extra nummertje op de radio te luisteren.

Andere aanpassingen op je rijstijl kunnen ook van invloed zijn. Zo helpt het om het gas los te laten in plaats van hard te remmen en langzamer op te trekken na de gemaakte stop.

4. Controleer de bandenspanning

De spanning van de banden heeft tot aanzienlijke invloed op het brandstofgebruik van een voertuig. Rijden met een band die niet voldoende is opgepompt kan het verbruik met 3-5% doen verhogen. Denk er daarom aan om regelmatig de bandenspanning te controleren. Bij auto’s met bouwjaar na 2012 is dit gewoon af te lezen via het dashboard.

5. Gebruik frequenter de cruisecontrol

Cruisecontrol zorgt niet alleen voor gemak tijdens het rijden, maar heeft ook invloed op het verbruik. Door het niet plotseling optrekken en afremmen, rij je toch wat milieuvriendelijker. Combineer dit met een lagere snelheid (tip 3) en je hebt dubbel profijt!

6. Vermijd windvangers

Als laatste tip raden we je aan om zo min mogelijk te rijden met zogeheten windvangers. Verwijder dakdragers, dakkoffers en fietsdrager zodra je ze niet meer nodig hebt. Let er ook op dat je enorme windvangers, zoals de ramen en het schuifdak, zoveel mogelijk dichthoudt. Hoe aerodynamischer de auto, hoe minder brandstof je verbruikt. Tip voor de zomer: gebruik van je airco is zuiniger dan het rijden met open ramen.

Weten hoe wij echt ontzorgen?