Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

Laadpassen voor het buitenland

Het aantal kilometers en het bereik van elektrische auto’s neemt elk jaar toe waardoor er steeds verdere vakantiebestemmingen worden bereikt. Echter is het hoeveelheid laadpalen niet in ieder Europees land hetzelfde. Langs de ene snelweg staan er bij ieder tankstation laadpalen en in het andere stadje is er geen te vinden. Ook is het niet vanzelfsprekend dat jouw laadpas overal werkt. Want met welke laadpas op zak kun je op de meeste plekken terecht? Wij geven je graag wat tips om jouw reis door Europa zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Wanneer en hoelang laden?

Mocht je een lange reis gaan maken met een elektrische auto dan is het zeer waarschijnlijk dat je van snellader naar snellader rijdt. Zorg dat je van te voren op de hoogte bent van mogelijk laadpunten tijdens jouw reis om de meest efficiënte stops te maken.

Welke afstand je kunt afleggen tussen de laadpalen is afhankelijk van je actieradius en je rijstijl. Zit je auto helemaal volgepakt en rij je met een dakkoffer of reis je alleen? Ben je een rustige berijder of wil je graag snel op je bestemming aankomen?

Snelladen is daadwerkelijk snel tot en met 80 procent. Mocht je actieradius rond de 280 kilometer zijn, is het dus verstandig om te rekenen met circa 224 kilometer. Mocht je tussendoor een lange stop maken voor een hapje eten, dan heb je tijd om de auto helemaal vol te laden. Aan de hand hiervan kun je een route uitstippelen, alleen langs welke laadpunten en welke passen heb je daarvoor nodig?

De verschillende laadpassen

Naast de laadtag van That’s Lease raden wij het aan om de volgende laadpassen/apps ook mee op zak te hebben tijdens jouw autoreis door Europa:

Laad je bij publieke laadpalen dan biedt deze laadpas je overal hetzelfde tarief, wat voorspelbaarheid en zekerheid geeft over de kosten. Ook bij reguliere laadpalen in het buitenland berekenen ze hetzelfde tarief als op alle Nederlandse laadpalen en dat geeft veel rust voor de reiziger door Europa. In de bijpassende ANWB onderweg app kun je de aangesloten laadpalen vinden. In deze app staan helaas ook laadpunten waar de pas (nog) niet geaccepteerd wordt. In het buitenland kan je daar dus niet blind op vertrouwen, neem in het buitenland altijd enkele (lokale) reserve passen mee! De tarieven voor (DC) snelladen zijn in Nederland aan de hoge kant en in het buitenland geldt het CPO tarief van de snellaad-aanbieders, wat nogal verschilt per aanbieder.

Kosten : Bij That’s Lease betaal je geen kosten voor de laadpas. Je betaalt enkel eenmalig € 1,95 aan verzendkosten. Je kunt kiezen voor een laadpas met of zonder abonnement. Zonder abonnement betaal je bij een openbaar laadpunt € 0,34 starttarief + de kosten van de laadsessie (€ 0,38 per kWh). Bij snelladen betaal je het tarief van de aanbieder.

De app laat je zien waar je publieke laadpalen door heel Europa kunt vinden. De laadservices bieden toegang tot meer dan 150.000 laadpunten in heel Europa. De app geeft informatie over de beschikbaarheid, laadsnelheid en tarieven. Verder is het mogelijk om via de app laadsessies te starten en stoppen en meldingen te ontvangen als een laadpaal in de buurt weer beschikbaar is. Doordat je het model van jouw elektrische auto’s in de settings kunt opgeven, krijg je op maat gemaakte informatie te zien.

Kosten: Met de Shell Recharge-laadpas betaal je geen abonnementskosten. Bij andere laadpunten profiteer je met de Shell Recharge-pas bovendien van een flink prijsvoordeel. Je betaalt namelijk een vast tarief van €0,37 per kWh voor publiek AC-laden en €0,71 per kWh voor publiek DC-laden (snelladen). Er wordt altijd €0,35 transactiekosten (incl. btw) per sessie in rekening gebracht, met een maximum van €7 per maand.

Een ander zeer snel groeiend netwerk van snellaadstations in Europa is Ionity Netwerk. Een samenwerking van Audi, BMW, Volkswagen, Porsche, Daimler en Ford hebben gezorgd voor een netwerk van 400+ snellaadlocaties in Europa. Een snelgroeiende dekking met laadstations in de landen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken en ze blijven groeien.

Elektrische rijders betalen een vast tarief per laadsessie van 8 euro en zit daarmee niet vast aan maandelijkse kosten. Bij de snellaadstations van Ionity is het mogelijk om de laadsessie te starten via hun app, maar het is ook mogelijk om te betalen met smartphone/creditcard.

 

Naast deze laadpassen kan het ook verstandig zijn om enkele lokale laadpassen aan te schaffen. Op deze manier kom je zo comfortabel Europa door. Mocht je toch een pas niet bij je hebben? Geen probleem. Bijna elke publieke laadpaal in Europa heeft inmiddels een bijpassende QR-code of andere mogelijkheden om te betalen. Met creditcard/paypal kun je dan alsnog je ad-hoc laadsessie starten. Neem voor de zekerheid ook altijd een random-reader van jouw bank mee, om niet voor verassingen te komen staan. Een reis door Europa met je elektrische auto blijft een puzzel, dus een goede voorbereiding komt zeker van pas.

Weten hoe wij echt ontzorgen?