Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

Nieuwe belastingregels voor bestelwagens in 2025: Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2025 worden bestelwagens aanzienlijk duurder – soms wel tot €15.000,- duurder. Wil je een bestelwagen aanschaffen? Let dan op de levertijd om de hoge BPM-belasting te vermijden. Maar wat zijn de precieze kosten van de BPM voor bedrijfswagens? Wij leggen je alles uit over de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de BPM.

 

Nieuwe BPM-berekening

Tot en met 2024 zijn bedrijfswagens vrijgesteld van BPM. Vanaf 2025 zal deze echter worden berekend op basis van de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met personenwagens. De tarieven zijn vastgesteld op €66,90 per gram CO2. Laten we eens naar een paar voorbeelden kijken:

 

  1. Ford Transit: Met een CO2-uitstoot van 160 g/km, bedraagt de BPM hierop ongeveer €10.704,-.
  2. Mercedes-Benz Sprinter: Deze krachtige bestelwagen stoot ongeveer 200 g/kmCO2 uit, wat resulteert in een BPM van maar liefst €13.380,-.
  3. Volkswagen Transporter: Voor dit model lopen de kosten ook hoog op. Waar je eerst een Volkswagen vanaf €32.000,- kon aanschaffen, mag je daar vanaf 2025 zo’n €11.000,- bij optellen.

Hoe ga je om met de BPM-regelgeving?

De aanschaf van bestelwagens zal dus anders verlopen dan voorheen. Het wordt namelijk belangrijk om verschillende modellen te vergelijken. Aangezien de BPM-kosten sterk variëren afhankelijk van het merk, model en de CO2-uitstoot, is het verstandig om verschillende opties tegenover elkaar te zetten voordat je een beslissing neemt. Kijk naar alternatieve modellen met een lagere CO2-uitstoot om de belastingdruk te verminderen.

 

Overweeg ook zeker elektrische of hybride opties. Elektrische en hybride bestelwagens hebben over het algemeen lagere of geen CO2-uitstoot en kunnen in sommige gevallen zelfs vrijgesteld zijn van BPM.

 

De nieuwe wet- en regelgevingen hebben een aanzienlijke impact op de kosten van bestelwagens. Het is dus belangrijk om op tijd je bestelling te plaatsen voordat de wijzigingen van kracht gaan. Als je van plan bent om een bestelwagen aan te schaffen, is het raadzaam om je goed te laten informeren over de financiële consequenties van deze veranderingen.

 

Wil je meer informatie over de BPM? Neem dan vooral contact met ons op!

 

Weten hoe wij echt ontzorgen?