Jouw wagenpark        Jouw leaseauto

De feiten over elektrisch rijden

Meer en meer mensen durven de overstap te maken naar een elektrische auto. Durven? Ja durven. Voor veel mensen staat het rijden met een elektrische auto nog in een negatief daglicht.

Wij krijgen vaak te horen: ”Ja maar de actieradius die wordt aangegeven klopt toch niet”. Dat is niet helemaal waar. De actieradius is onder andere afhankelijk van uw rijgedrag, het weer en de opties op de auto.

Rijgedrag met een elektrische auto

Met een elektrische auto is het belangrijk dat je zo soepel mogelijk rijdt. Probeer de auto bijvoorbeeld uit te laten rollen, in plaats van te remmen wanneer je op een stoplicht afrijdt. Door de auto uit te laten rollen is de accu weer een beetje bijgeladen. Het optrekken speelt ook mee. Het is in een elektrische auto een kick om hard op te trekken. Je hoeft niet te schakelen, de auto trekt dus in één vloeiende lijn op waardoor je bij vrijwel alle elektrische auto’s in je stoel wordt gedrukt wanneer je hard optrekt. Dit is alleen funest voor de actieradius. Trek daarom rustig en soepel op en voorkom een hoge piek in het energieverbruik.

Als laatste kan je een hogere actieradius behalen wanneer je de snelheid aanpast. Rij bijvoorbeeld 100 km/u in plaats van 120 km/u. Bij een hogere snelheid moet de accu meer energie leveren en zal hij dus ook sneller leeg zijn en het scheelt vaak maar een paar minuten tijd…

Waarom heeft het weer invloed op het rijbereik?

Bij koud weer hebben accu’s minder capaciteit. Dit kan wel 20% op de actieradius schelen. Dit is dus ook het geval bij de accu in een elektrische auto. Daarnaast kost het koelen of verwarmen van de auto veel energie. Zo verbruikt de auto veel energie in de winter voor de verwarming en eventuele stoelverwarming en in de zomer voor de airco.

Opties hebben invloed op de actieradius

Accessoires maken de auto. Mooie 21 inch velgen onder je nieuwe elektrische bolide? Let op! Velgen boven de 18 inch zorgen voor een verlies van ongeveer 10% van de actieradius. Hou daar dus rekening mee wanneer je de auto samenstelt. Ook het rijden op winterbanden scheelt aanzienlijk in het verbruik.

Wij vertellen nieuwe berijders altijd dat het rijden van een elektrische auto een andere manier van rijden is. Je moet van tevoren goed nadenken waar je heen moet en of je deze afstand haalt. Plannen van de dag is dus essentieel en bekijk van tevoren alvast waar een snellader is. Bij een snellader is de accu vaak binnen een half uur weer voor 80% volgeladen.

Elektrisch rijden is leuk en zelfs verslavend! Hebben we jou enthousiast gemaakt over het rijden met een elektrische auto? Wij adviseren je graag wat voor jou de beste optie is. Neem contact op.

 

Weten hoe wij echt ontzorgen?